Kruche ciasteczka z marmoladą!
Idealne dodatek do kawy i herbaty. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smaczne.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- szklanka śmietany 18%
- jedno żółtko
- dżem lub marmolada (do wyboru wedle upodobań)
- cukier poder do posypania
Przygotowane ciasto rozwałkujemy. Następnie tniemy je w plastry o równej około 6-7 cm grubości. Następnie kolejno tniemy pojedyncze plastry w poprzek tak, aby powstały kwadraty. Po kolei oddzielamy tak powstałe pojedyncze kwadraty i kładziemy łyżeczkę marmolady w środek. Ciasto zagniatamy z dwóch stron. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce i wkładamy na 10 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Na końcu posypujemy ciastka cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz