TŁUSTY CZWARTEK w WTZ

Już jutro tłusty czwartek. Tłusty czwartek to w tradycji chrześcijańskiej początek „ostatków”, ostatniego tygodnia karnawału. Tradycyjnie tego dnia większość z nas sięgnie po pączka lub faworka. Wybór pączków jest ogromny, są pączki z dżemem, z budyniem, pączki z jabłkiem i wiele innych. Jednym słowem: co kto lubi.
Warto wiedzieć ze jeden pączek dostarcza nam aż 400 kalorii.
Pracownia Gospodarstwa Domowego WTZ PSOUU w Świdniku poleca:
Przepis na domowe pączki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • twarda marmolada
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 2 szklanki mąki (350 g)
  • 1/4 szklanki cukru (60 g)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/5 kostki margaryny (50 g)
Krok po kroku :
1. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Margarynę rozpuść i przestudź.
    3. Do miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże i rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami miksera.
    4. Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło.
    5. Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i sklej w kuleczkę.
    6. Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się usmażyły.
    Smacznego!






Komentarze