Już
jutro tłusty czwartek. Tłusty czwartek to w tradycji
chrześcijańskiej początek „ostatków”, ostatniego tygodnia
karnawału. Tradycyjnie tego dnia większość z nas sięgnie po pączka lub faworka. Wybór pączków jest ogromny, są pączki z
dżemem, z budyniem, pączki z jabłkiem i wiele innych. Jednym
słowem: co kto lubi.
Warto
wiedzieć ze jeden pączek dostarcza nam aż 400 kalorii.
Pracownia
Gospodarstwa Domowego WTZ PSOUU w Świdniku poleca:
Przepis
na domowe pączki:
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- twarda marmolada
- 1 litr oleju do smażenia
- 2 szklanki mąki (350 g)
- 1/4 szklanki cukru (60 g)
- 20 g świeżych drożdży
- 1/5 kostki margaryny (50 g)
Krok
po kroku :
1.
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstaw
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Jajka utrzyj z cukrem na puch. Margarynę rozpuść i przestudź.
3. Do
miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże i
rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami
miksera.
4.
Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
by podrosło.
5.
Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe
kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i
sklej w kuleczkę.
6.
Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż
odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się
usmażyły.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz