Pracownia gospodarstwa domowego i dżem z dyni

Koniec sierpnia  to czas zbiorów. Dojrzewa wtedy wiele warzyw, wśród nich  m.in. dynia. Dynia to warzywo nie tylko smaczne, ale również niezwykle bogate w witaminy i minerały. Jest cennym źródłem B-karotenu, witaminy A, witamin z grupy B oraz potasu, wapnia i fosforu. Jest to warzywo, które można dowolnie przetwarzać w  kuchni. Dynię można upiec, smażyć, gotować. Przyrządzać z niej ciasta, zupy, placki, marynować  i wiele innych dań.
We wtorek 30 sierpnia 2016 roku w Pracowni gospodarstwa domowego przyrządzano dyniowe dżemy. Polecamy przepis na takie właśnie przetwory:

Składniki
  • 2 kg dyni
  • 350-450 gramów cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Zapraszamy do obejrzenia krótkiej fotorelacji, która znajduje się poniżej.






  
 

Komentarze

Prześlij komentarz