Koniec sierpnia to czas zbiorów. Dojrzewa wtedy wiele warzyw, wśród nich m.in. dynia. Dynia to warzywo nie tylko smaczne, ale również niezwykle bogate w witaminy i minerały. Jest cennym źródłem B-karotenu, witaminy A, witamin z grupy B oraz potasu, wapnia i fosforu. Jest to warzywo, które można dowolnie przetwarzać w kuchni. Dynię można upiec, smażyć, gotować. Przyrządzać z niej ciasta, zupy, placki, marynować i wiele innych dań.
We wtorek 30 sierpnia 2016 roku w Pracowni gospodarstwa domowego przyrządzano dyniowe dżemy. Polecamy przepis na takie właśnie przetwory:
Składniki
- 2 kg dyni
- 350-450 gramów cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Zapraszamy do obejrzenia krótkiej fotorelacji, która znajduje się poniżej.
Gratulujemy i kradniemy Wam przepis, pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo mam miło, również pozdrawiamy :)
Usuń